Egészségvédelem

.
.
...az Ön partnere a gyógyulásban!
A mi patikánk...

...az Ön partnere a gyógyulásban!

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!
Segítünk...

...hogy tünetei gyorsan enyhüljenek!

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!
A mi patikánk

...elkészíti az Ön egyedi gyógyszereit!

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!
Gyógynövényeink

Herbária, Naturland, Dr. Chen és más teák - minden tünetre!

Previous Next
A A A

Tavmunka2018-ban a KSH adatai szerint 144 000 ember dolgozott távmunkában. 2020-ban a COVID-19 pandémia megjelenését követően az elmúlt 10 év átlagát tekintve ez a szám megháromszorozódott, mára több mint 700 000. A home office-ban dolgozók között felülreprezentáltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők. A távmunka mozgásszervi panaszokkal járhat. Erről kérdezem dr. Halász Katalint, a Szent János Kórház reumatológus főorvosát.

- Mennyiben változhatnak a munkavégzés feltételei a home office kapcsán, hiszen az esetek legnagyobb részében számítógép mellett végezhető munkáról beszélünk?

- A home office magyarul otthoni irodát jelent. Tehát az illető az otthonában végzi a munkáját az ott kialakított irodában. A COVID járvány kapcsán a hirtelen otthoni távmunkára kényszerült dolgozóknak nagyon ritkán áll/állt rendelkezésre egy iroda: egy külön helység megfelelő világítással, hangszigeteléssel, megfelelő asztal, szék stb, ami elmélyült munkát, normál testhelyzetet tesz/tenne lehetővé. A legtöbb esetben a nappaliban vagy a hálószobában, hölgyek jellemzően a konyhában helyezték el laptopjukat, s fotelben, konyhaszéken összegörnyedve, törökülésben próbáltak koncentrálni, alkotni, a munkáltató követelményeinek megfelelni, persze sokszor az éj leple alatt.

- Az irodai munkahelyek esetében szinte minimál-feltétel az ergonómiai szempontok figyelembevétele. Milyen mozgás-szervi problémák következhetnek abból, hogy otthon ezek a feltételek az esetek többségében nem biztosítottak?
- Alapszabály, hogy az emberi szervezettel tartósan visszaélni büntetlenül nem lehet. Ha a dupla S alakú görbületet mutató stabil, de rugalmas, mozgékony gerincre tartósan statikailag instabil pozíciót kényszerítünk, az egyensúly megőrzése fokozott, s sokszor aszimmetrikus izomerő kifejtésével valósítható meg. Ez törvényszerűen fájdalmat provokál. A tartósan összehúzódott izmok között húzódó ér-idegképletek nyomás alá kerülhetnek, ami zsibbadáshoz, fonákérzéshez, kisugárzó fájdalomhoz, a végtag duzzadásához is vezethet átmenetileg.

- Az eltelt egy év során a szakrendelésen jelentkeztek olyan panaszokkal paciensek, amelyek erre utaltak? Melyik korosztálynál volt jellemző?
- A fentieknek megfelelően nagymértékben megszaporodott, a nyaki, vállövi ill. deréktáji panaszokkal, végtagokba kisugárzó fájdalmakkal jelentkezők száma. A rossz, lefele néző fejtartás miatt a nyaki panaszok fejfájást, szédülést eredményezhetnek. Mindehhez természetesen az élethelyzetből adódó állandó stressz is hozzáadódik.

- Beszélhetünk-e rövid távon jelentkező panaszokról? Ezeket mely testrészek kapcsán észlelik a panaszosok?
- Ha a rövid távú panaszok alatt a hamar megjelenő panaszt értjük, akkor a nyak, vállövi fájdalom és mozgás-korlátozottságot kell kiemelni. Ez kezdetben a rendszeres átmozgatással, kis tornával kompenzálható.

- Számos jel arra mutat, hogy a home-office költségtakarékos megoldás, így sok cég a jövőben – a járvány alakulásától függetlenül – egyes munkakörökben ezt a munkamódszert megtartja. Milyen maradandó károsodást okozhat, ha otthon nem alakíthatók ki egy ergonómiai szempontoknak megfelelő munkahely?
- A nem rendeltetésszerű használat, a karbantartás elmulasztása a fő alkatrészek idő előtti kopását idézi elő mely fődarab-cserét vonhat maga után. A gerinc deformálódása, a gerincvelőt befogadó gerinccsatorna beszűkülését, porckopást gyakori derék és nyaki, illetve kisugárzó végtag fájdalmat okozhat. Az ér és-idegképletek tartós összenyomódása a csípő ízületek károsodását gyorsíthatja, mely idővel a járóképességet is károsítja hosszútávon.
- Természetesen a maradandó súlyos károsodások kialakulásához egy év – a COVID időszak – nem elég, de a rossz szokások sztereotípiák rögzüléséhez elég. A megváltozott élet és munka-körülményekhez muszáj alkalmazkodnunk, s új rendet kialakítani, mely nem vagy alig egészségkárosító. A mozgás-szervi panaszok kialakulásában, fenntartásában a tartós stressz jelentős oki tényező. A munkatársakkal való személyes találkozás, beszélgetés, közös kávézás, - nem a képernyő előtt zoomon - testileg lelkileg felfrissíti az embert. Néha a home office-ból is ki kell mozdulni.

- Az én otthoni munkahelyem kialakításában még évekkel ezelőtt a főorvos asszony tanácsai nagy segítséget jelentettek. Kérem ossza meg ezeket a páciensekkel.
- Olyan széken üljünk, melynek az ülőfelülete a térdhajlattól kb. 10-13 cm-re végződik, kicsit előre lejt, - a medence előre billen - a támla a hátat, derekat támasztja, tehát a gerinc dupla S alakú görbületét követi. A legjobb az un spinális szék. Itt az ülőfelület egy gömbcsuklón van rögzítve így követi a gerinc mozgását, a csigolyák közötti apró izmokat ülve is tornára vannak késztetve. (Nem olcsó, de hosszútávon megéri.) Az alkarunk a szék karfáján lazán legyen, leengedett vállak mellett. Ha alacsonyabb, akkor görnyedni kell, ha magasabb akkor a felhúzott vállak a lapockazáró és emelő izmok túlterhelését eredményezi. Ugyanezt a célt szolgálja a fittball labda. Itt is a mély izmokat dolgoztatjuk folyamatosan. A képernyő szemmagasságban legyen!

- A technikai feltételeken túl a rendszeres mozgást illetően milyen tanácsokat ad a távmunkát végző olvasóknak:
- A napirendbe beépítve végezzünk rendszeres testmozgást. Munkaközben óránként álljunk fel, járkáljunk, mozgassuk át magunkat. A home office-ban ilyenkor jó virágot locsolni, port törölni, teregetni stb. Ezen túlmenően lehetőleg a szabad levegőre is menjünk, s olyan mozgást végezzünk, amit szívesen teszünk. A „karbantartás” ne feladatként éljen a tudatunkban, hanem örömforrás legyen, pl. tánc, vagy labdajátékok, de a társaságban való nordic walking, vagy a vízi torna is kiváló
- Lényeg, hogy vigyázzunk a testi lelki egyensúlyunkra!

Tisztelt Főorvos Asszony! Köszönjük az interjút.
Dr. Halász Katalin elérhetőségei

Az interjút készítette Offenbeckné dr. Sólyi Ilona

Elérhetőségeink

SZIMPATIKA AJÁNLATUNK

szimpatika logo banner 2019

Magyar gyógyszer

Magyar Gyogyszer xxm